mandag 8. august 2011

Isbjørnangrep

Fredag morgen ble en teltleir med 13 personer angrepet av isbjørn ca. 6 mil fra Longyearbyen. En 17 år gammel gutt er omkommet, og det er første gang på 16 år at isbjørn har drept folk her oppe. Synes jo så klart at det er grusomt at en så ung gutt døde, men samtidig så er det veldig oppblåst hvor farlig det er her. 16 år er lang tid, med tanke på at det er over 3000 isbjørner her, og bare 2000 fastboende. I tillegg er det veldig mange uerfarne folk som ferdes ute i naturen her.

I dag leste jeg på Svalbardposten at denne gruppa bare hadde hatt med seg en gammel Mauser (rifle) og to signalpenner som isbjørnbeskyttelse, men jeg håper virkelig ikke at det er tilfelle. Å stole på ei rifle til å beskytte 13 personer i en måned er litt drøyt. Jeg og Tom har alltid med oss to våpen når vi skal på lengre turer. Man vet aldri når våpenet kan finne på å klikke, særlig ikke når det har vært utsatt for diverse påkjenninger i forbindelse med turen (ligge på en skuterslede eller i en båt, f.eks). Hvis man ser tilbake til i fjor sommer da to gutter ble angrepet på Nordaustlandet, så hadde bjørnen trampa (eller noe sånt) på det ene våpenet, så hvis de ikke hadde hatt ett til, ville sannsynligvis begge vært bamsemat...

Men nok om det. Alle kan være uheldige uansett, bare så synd når utfallet er så tragisk. Krysser fingre og tær for at det er lenge til neste gang noe sånt skjer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar