mandag 25. juli 2011

Franske Makroner

Endelig har jeg hevet meg ut i det store ukjente, og bestemt meg for å prøve å lage makroner. Har sett på forskjellige sider på nettet at dette er noe mange har plagdes med, så dette blir jo spennende.

Det man trenger til selve makronene er:

● 200 gr. eggehvite (fra ca 5-6 egg - plommene kan brukes til f.eks. Créme Brûlée)

● 450 gr. melis

● 250 gr. malte mandler (gjerne skåldede, så slipper man brune prikker i makronene)

● 50 gr. sukker

Jeg fikk ca 70 doble makroner ut av dette (ble ca 5 bakebrett)



Husk at hvis du skålder mandlene, må de tørke godt før de males og brukes! Kan tørkes i ovnen på 100 °c i 30 min. før de males, for så å tørke melet på 50 °c i en times tid etterpå.

Så er det bare å gå i gang med røra:

▫ Bland mandelmelet med melisen og sett det til siden
▫ Pisk eggehvitene til de begynner å skumme
   → Tilsett sukker litt etter litt
▫ Marengsen er ferdig når den er passe stiv, og ikke renner ut hvis du snur bollen opp-ned
▫ Hvis den ikke blir stiv nok, kan en klype salt og litt sitronsaft gjøre underverker
▫ Farg røra i den fargen du ønsker (bruk sterke farger, de falmer veldig i ovnen)
▫ Sikt og vend inn mandel/melis massen forsiktig


















Min røre ble alt for tykk først når jeg vendte det inn, men etter en liten runde med mikseren ble det bra likevel :D Win! MEN - pass på at ikke røra blir for tynn...

Så sprøyter du røra ut på et bakepapir. De skal være på størrelse med en femkroning ca, og du kan med fordel tegne en mal på forhånd, så du har noe å sikte etter. Når du er ferdig å sprøyte ut et brett, dunker du det i bordet og stikker hull på boblene som kommer opp, hvis det er noen.

















Deretter lar du de stå til tørking i minst 40 min. før de stekes midt i ovnen på 160 °c i 10-15 minutter. De er ferdige når de lett løsner fra papiret. (Jeg måtte steke mine i 20 minutter... Det er nok litt forskjellig fra ovn til ovn). Det kan forresten være lurt å sette ett tomt bakebrett under for å minske risikoen for total katastofe ;)

Etter at de var avkjølt fylte jeg dem med denne smørkremen... Mmmnamm :)


















Mine ble ikke så fine som Anne-Brith sine, men så er det jo første gang jeg har prøvd! :D

Gleder meg allerede til neste gang dette skal prøves - da med finere mandelmel...

1 kommentar:

  1. Dette ser god ut sån vil jeg prøve nam nam

    SvarSlett